Specializați în implantologie, tehnologia TotalFix

Sună pentru o consultanță gratuită

022 105 677 / 060 100 677
Stomatolog verifică starea dinților cu instrumente

De ce apar cariile dentare în locuri inaccesibile și cum să le descoperi la timp?

Cariile dentare sunt o problemă frecventă, dar pentru mulți dintre noi, apar în locuri greu de observat, acolo unde nu ajungem cu ușurință cu periuța de dinți sau cu ața dentară. De multe ori, nu suntem conștienți de ele până când nu devin dureroase sau o vizită de rutină la medicul stomatolog ne dezvăluie ceva neașteptat. Și atunci, tratarea cariilor devine inevitabilă.

În acest articol, vom explora:

  • De ce apar cariile în locuri inaccesibile
  • Cum să le detectezi înainte să devină o problemă majoră
  • Ce poți face pentru a trata cariile la timp

De ce apar cariile în locuri inaccesibile?

Cauza din care apar cariile dentare sunt bacteriile care se hrănesc cu zaharuri și alimente care rămân în cavitățile dentare, producând acizi ce descompun smalțul dintelui. Dacă nu sunt îndepărtate la timp, aceste bacterii duc la deteriorarea permanentă a dintelui. Deși este clar cum se formează cariile în general, există anumite zone ale gurii mai vulnerabile decât altele, și anume:

  • Spații interdentare

Mulți dintre noi ignorăm zonele din apropierea gingiilor sau spațiile dintre dinți, greu de curățat uneori, chiar și cu cele mai bune periuțe de dinți. Aceste zone devin ideale pentru acumularea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, mai ales când nu sunt curățate corespunzător. În plus, dinții care au un contur neregulat, cu denivelări sau fisuri adânci, sunt mai susceptibili la formarea cariilor. Astfel, aceste zone rămân neobservate și nu sunt curățate eficient.

  • Dinții din spate (măselele) și mucozitățile adânci

Măselele din spate, sau molarii, sunt adesea zone problematice. Acestea au suprafețe neregulate, cu crăpături și canaluri în care rămân blocate resturile alimentare. De asemenea, dinții din spate sunt mai greu de ajuns cu periuța de dinți, mai ales dacă folosești una manuală. Toate aceste detalii fac ca molarii să fie o țintă ușoară pentru formarea cariilor, iar riscul este cu atât mai mare dacă nu există o igienă adecvată.

În caz că ai dubii în privința unui molar, și anume, să renunți la el sau nu, citește și articolul “Măseaua de minte: trebuie scoasă sau nu?” 

  • Dinții cu lucrări dentare (plombe, coroane)

Dinții deja tratați cu plombe sau coroane sunt de asemenea vulnerabili. Nu este vorba neapărat de materialul utilizat, ci de zonele de la marginea plombei sau a coroanei, unde bacteriile de obicei se adună și cauzează deteriorarea dintelui original. De asemenea, dacă există mici fisuri în lucrarea dentară, acelea sunt un loc ideal pentru dezvoltarea cariilor.

Cum să descoperi cariile în locuri inaccesibile?

Este greu să observi o carie atunci când aceasta se află într-o zonă pe care nu o poți vedea ușor. Unele carii dentare sunt complet ascunse de unghiurile în care se află dinții. Totuși, există câteva semne și metode care te vor ajuta să le descoperi din timp.

  • Vizite regulate la stomatolog

Profesioniștii folosesc echipamente moderne, cum ar fi radiografiile dentare, pentru a depista cariile care sunt ascunse în locuri inaccesibile. Acestea adesea nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar radiografiile le scot în evidență înainte de a deveni o problemă mai serioasă.

Carie la molar se vede în oglinda stomatologică

  • Dureri sau sensibilitate dentară

Dacă simți o senzație de durere atunci când muști un aliment fierbinte, rece sau dulce, poate fi un semn că o carie a început să afecteze structura dintelui. Chiar și o durere ușoară sau o sensibilitate temporară semnalează o problemă care trebuie verificată de către un stomatolog.

  • Miros neplăcut al respirației

Un alt indiciu este mirosul neplăcut persistent al respirației, chiar și după ce te-ai spălat pe dinți. Acesta ar putea fi cauzat de acumularea bacteriilor în zonele greu accesibile, care produc substanțe cu miros neplăcut pe măsură ce se hrănesc cu resturi alimentare.

  • Autoexaminarea cu oglinda

Uneori, cu ajutorul unei oglinzi mici și a unei lumini bune, poți observa semnele unei carii într-o zonă mai puțin accesibilă. De exemplu, dacă ai o adâncitură în dinți, încearcă să o inspectezi cu atenție pentru a observa eventualele pete sau colorații pe dinte. Totuși, această metodă nu poate înlocui o vizită la stomatolog, deoarece multe carii se află în zone mult mai ascunse.

Prevenirea cariilor în locuri inaccesibile

Prevenirea este cheia în cazul cariilor dentare, iar pentru a nu permite acumularea plăcii bacteriene în locuri inaccesibile, este important să ai o rutină de igienă dentară bine pusă la punct. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

  • Folosește ața dentară zilnic

Ața dentară ajunge în locuri unde periuța de dinți nu. Aceasta îndepărtează resturile alimentare dintre dinți, prevenind formarea plăcii bacteriene.

  • Încearcă un irigator bucal

Dacă ața dentară nu este suficientă, un irigator bucal îți va curăța mai bine zonele dificile.

  • Periază-ți dinții corect

Folosește o periuță de dinți cu cap mic și mișcări circulare pentru a ajunge în zonele greu accesibile. În acest sens, o periuță electrică curăță mai temeinic, în special zona molarilor.

  • Alimentele sănătoase sunt aliații tăi

O dietă echilibrată și săracă în zahăr reduce riscul de acumulare a plăcii bacteriene, iar consumul de apă după masă curăță resturile de pe dinți.

Machetă de dinte cu carie în mâinile medicului stomatolog

Cariile dentare în locuri inaccesibile sunt o adevărată provocare, dar nu imposibil de prevenit sau descoperit. O rutină de igienă orală adecvată, vizitele regulate la stomatolog și câteva obiceiuri sănătoase îți vor oferi protecția de care ai nevoie. 

………………………………

Te așteptăm la clinica DentPoint ca să descoperi cât mai devreme o carie. Pentru că în dependență de aceasta, cu atât mai ușor și mai rapid va fi tratamentul!

Telefon pentru consultanță gratuită: 060 100 677.

Alte Sfaturi